15 kg za Panem Łukaszem!
Pamiętam pierwszą wizytę w gabinecie w Wodzisławiu Śląskim Pana Łukasza. Opowiedział mi jak ważne jest dla niego zrzucenie zbędnych kilogramów. Jednak Pan Łukasza miał obawy, że nie poradzi sobie dietą, ponieważ pracuje na 2 etaty i praca wymaga od niego sporego zaangażowania czasu. Podkreślił mi więc, że zależy mu na tym, aby posiłki były szybkie w przygotowaniu. Zaczęliśmy wspólnie z Panem Łukaszem zastanawiać nad odpowiednimi dla niego założeniami diety oraz realnym planem dietetycznym do wdrożenia
Co udało się zrobić?
ZMNIEJSZENIE ILOŚCI ŻYWNOŚCI PRZETWORZONEJ
Pan Łukasz zauważył, że nie gotuje często w domu. Dlatego też w pracy często zamawiał fast –foody. Dzięki temu, że Pan Łukasz rozpoczął przygotowywanie prostych dań na kilka dni, ilość zamawianego jedzenia znacząco się ograniczyła, z czego był bardzo zadowolony.
WARZYWA I OWOCE
Kolejnym naszym założeniem było zwiększenie porcji warzyw i owoców. Pan Łukasz zwracał uwagę, czy ilość warzyw i owoców każdego dnia jest odpowiednia.
ZMIANA PRODUKTÓW
Pan Łukasz wiele nauczył się o zdrowej diecie. Często rozmawialiśmy o zakupach i wybieranych produktach. W swoim sklepowym koszyku spożywczym np. zamiast tłustych wędlin pojawiły się również drobiowe.
AKTYWNOŚĆ
Po jakimś czasie współpracy Pan Łukasz stwierdził, że chętnie dołączyłby jakąś aktywność do swojego trybu życia. To co sprawiało mu radość, to basen. Często przed pracą znajdywał przestrzeń na aktywność.
UMIEJĘTNE ZMNIEJSZANIE RYZYKA
Pamiętam sytuację, która była dla Pana Łukasza trudna. Chodzenie na basen wiązało się z pewnym ryzkiem, ponieważ przed pływalnią stała budka z kebabem. Pan Łukasz mówił, że jest to dla niego spore wyzwanie powstrzymać się przed zamówieniem fast-foodu, kiedy poczuje jego zapach lub zobaczy stoisko. Jednak Pan Łukasz znalazł sposób jak sobie pomóc. Pan Łukasz na basen chodził tuż przed pracą, co oznacza, że jego czas był dokładnie wyliczony (gdyby zatrzymał się na kebaba, to nie zdążyłby do pracy. Takie działanie bardzo mu pomagało w podejmowanych decyzjach.
ELASTYCZNE PODEJŚCIE
Charakter pracy Pana Łukasza z pewnością nie ułatwiał mu prowadzenia diety, ponieważ wiązał się często z wyjazdami. Na wyjeździe Pan Łukasz nie miał dostępu do lodówki, kuchenki. Pracodawca zapewniał jedynie niezbyt zdrowe przekąski. Był też nieograniczony dostęp do fast-foodów. Dzięki dobrze opracowanemu planowi minimum na wyjazd Pan Łukasz był z siebie zadowolony. Pan Łukasz zaopatrzył się w gotowe dania oraz w pobliskiej Biedronce zaopatrzał się w warzywa na śniadanie oraz owoce. Dobrze się przygotował i nie był skazany na zaproponowane wysokokaloryczne jedzenie.
Efekty
Pan Łukasz schudł już 15kg! Rozpoczynał z wagi 102,4. Aktualnie waży 87,0 kg. Poza wagą zmieniło się znacznie więcej …. 🙂